Navike online kupaca u Hrvatskoj

U periodu od 13.12.2016 do 09.01.2017 godine, na uzorku od 7.260 on-line ispitanika u Hrvatskoj, napravili smo CAWI istraživanje. Tko su online kupci u Hrvatskoj, što vole kupovati, kako vole plaćati, kako se najlakše odlučuju za kupnju, što ih najviše plaši?

Navike online kupaca u Hrvatskoj

Početkom 2017 godine, gotovo 80% građana u Hrvatskoj ima pristup internetu što Hrvatsku stavlja u sam svjetski vrh pristupačnosti globalnoj mreži. I pored tako visokog postotka korištenja interneta hrvatskoga pučanstva, internet trgovci ipak ne postižu rezultate koji bi Hrvatsku stavili u svjetski vrh. Istražili smo navike online kupaca u Hrvatskoj.

U periodu od 13.12.2016 do 09.01.2017, napravili smo istraživanje sa ciljem saznanja, što online kupci u Hrvatskoj vole i koje su im navike. 

Tko su online kupci u Hrvatskoj

Na upit da li češće kupujete online ili u tradicionalnim trgovinama, tek oko 28% ispitanika u Hrvatskoj je odgovorilo da više kupuje online!

Tko su online kupci u Hrvatskoj

Od 7.260 osoba koje su popunile online upitnik, 53% ispitanika su žene, a 47% su muškaraci. 

53% ispitanika su žene, a 47% su muškaraci

Od 7.260 ispitanika, 51% ima od 26 do 35 godina, dok 38% ima od 36 do 50 godina. 

51% ima od 26 do 35 godina, dok 38% ima od 36 do 50 godina

Čak 85% ispitanika je izjavilo kako online kupovinu najčešće obave od kuće, dok je 15% ispitanika izjavilo kako kupnju obavlja uglavnom tijekom svog radnog vremena. 

85% ispitanika je izjavilo kako online kupovinu najčešće obave od kuće, dok je 15% ispitanika izjavilo kako kupnju obavlja uglavnom tijekom svog radnog vremena

Kako Hrvati kupuju online

Iako su za korištenje interneta mobiteli krajem 2016 godine definitivno dominirali nad računalima, za samu online kupovinu u Republici Hrvatskoj računala su i dalje glavna. Više od 76% online kupaca u Hrvatskoj kupnju obavlja računalom dok mobitelom to radi 21%.

Više od 76% online kupaca u Hrvatskoj kupnju obavlja računalom dok mobitelom to radi 21%

Za što Hrvati koriste web trgovine

Čak 68% ispitanika u Hrvatskoj izjavilo je kako web trgovine koristi isključivo za istraživanje cijena nakon čega kupovinu obave u tradicionalnoj trgovini! Samo 32% ispitanika je izjavilo kako web trgovinu koristi za online kupnju!

Čak 68% ispitanika u Hrvatskoj izjavilo je kako web trgovine koristi isključivo za istraživanje cijena

Koliko često Hrvati kupuju online?

Najveći postotak online kupaca u Hrvatskoj, čak 67% kupuje jednom do dva puta mjesečno. Njih 23% izjavilo je da kupuje od tri do pet puta, 6% kupuje od šest do 10 puta mjesečno, a samo njih 4% obavi više od 10 kupovina mjesečno.

čak 67% kupuje jednom do dva puta mjesečno. Njih 23% izjavilo je da kupuje od tri do pet puta, 6% kupuje od šest do 10 puta mjesečno

Čime Hrvati plaćaju online?

Na pitanje online kupcima, čime najčešće plaćaju, 41% ispitanika je izjavilo kako najčešće plaćaju po preuzimanju robe tj. pouzećem! Njih 22% je izjavilo da preferiraju plaćanje bankovnom transakcijom dok je na trećem mjestu Paypal sa 20%. Plaćanje kreditnim i debitnim karticama tek je na četvrtom mjestu sa 15%.

41% ispitanika je izjavilo kako najčešće plaćaju po preuzimanju robe tj. pouzećem

Što je bitno online kupcima u Hrvatskoj

Online kupcima u Hrvatskoj najbitnija je dobra cijena, sigurnost web trgovine i besplatna dostava!

Čak 47% ispitanika je izjavilo da im je dobra cijena najbitnija stavka pri online kupnji. A slijedi sigurnost web trgovine sa 35% dok je na trećem mjestu besplatna dostava sa 16%. Promotivni kodovi i program vjernosti su hrvatskim online kupcima manje bitni.

Online kupcima u Hrvatskoj najbitnija je dobra cijena, sigurnost web trgovine i besplatna dostava!

Što Hrvati kupuju online?

Što se tiče robe koju kupuju, online kupci u Hrvatskoj najviše online kupuju tehničku robu i računala (20%), odjeću i obuću (15%) i knjigu, glazbu, filmove i video igre (11%). Odmah nakon toga sljedi sportska oprema (7%), kozmetika (7%) i uradi sam potrepštine (6%).

online kupci u Hrvatskoj najviše online kupuju tehničku robu i računala (20%), odjeću i obuću (15%) i knjigu, glazbu, filmove i video igre (11%)

 Kome Hrvatski kupci vjeruju?

Na pitanje kome najviše vjerujete pri online kupovini, online kupci u Hrvatskoj su odgovorili da najviše vjeruju komentarima na društvenim mrežama (30%) i forumima (27%) kao i neovisnim organizacijama koje certificiraju web trgovine (27%)!

online kupci u Hrvatskoj su odgovorili da najviše vjeruju komentarima na društvenim mrežama (30%) i forumima (27%) kao i neovisnim organizacijama koje certificiraju web trgovine (27%)

Istraživanje možete preuzeti i u PDF formatu.

PAŽNJA: svako prenošenje istraživanja u medijima je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora, a ukoliko se radi o digitalnom mediju, obavezno stavljanje poveznice (linka) ka ovom mjestu!