Kako znati da li je web trgovina sigurna?

Vjerojatno ste svi čuli priču kako je „prijatelj vašeg poznanika“ kupio na internetu novi iPhone, a umjesto iPhonea u paketu mu je bila cigla? Nakon ove priče često čujemo da je internet nesiguran. No da li je internet nesiguran ili je u pitanju potrošačka neopreznost?

Kako znati da li je web trgovina sigurna?

 Online kupovina je izuzetno praktična i korisna. Omogućava nam da u kratkom roku pronađemo najbolje cijene uspoređujući ih s desetinama web trgovina i tako uštedimo sebi i novac i vrijeme. Također, želimo biti sigurni da će nam proizvodi stići na vrijeme, da je kvaliteta odgovarajuća, da imamo jamstvo, te da postoje načini da ukoliko nismo zadovoljni sa proizvodima iste možemo zamjeniti ili vratiti. Ali kao i kada kupujemo tradicionalnim trgovinama, potrebno je imati dozu opreza i zdravog razuma kako bi ta kupovina bila sigurna i pouzdana.

S ovih 16 savjeta to iskustvo u online kupovini možete podići na veću razinu:

1. Provjerite identitet web trgovine (fizička adresa, telefon, o nama stranica)

Prije prve kupovine na web trgovini, prva provjera koju trebate napraviti je saznati tko stoji iza nje. Pogledajte stranice o nama, kontakt ili o firmi i potražite informacije o imenu tvrtke kao i fizičkoj adresi gdje je firma registrirana, OIB i ostale podatke kako bi utvrdili da firma radi legalno. Također provjerite ima li na web trgovini prikazan kontakt email i telefon za korisničku podršku. 

2. Kontaktirajte  korisničku podršku prije kupovine (i mailom i telefonom)

Ovo je odličan trik kako bi vidjeli efikasnost web trgovine ukoliko bude bilo kakvih problema sa narudžbom. I prije nego uradite kupnju, kontaktirajte web trgovinu emailom i telefonom i postavite im par pitanja u vezi usluge i proizvoda koji namjeravate kupiti. Te upite obavezno obavite preko informacija koje je web trgovina navela kao kontakt za korisničku službu. Na taj način imate prvu predodžbu koliko je web trgovina ažurna i odgovorna s korisničkim upitima.

3. Provjerite ima li web trgovina SSL protokol

SSL protokol služi kako bi sva razmjena informacija između vašeg računala i web trgovine (dok tipkate svoje informacije) bila zaštićena. Da bi znali ima li web trgovina SSL protokol, pogledajte u adresi web trgovine koja umjesto sa http:// treba počinjati sa https:// kao i da ispred svog URLa ima znak zaključanog lokota.

4. Pogledajte ima li web trgovac reviewe na društvenim mrežama ili forumima

Jedna od jako vrijednih informacija prije kupovine. Pogledajte Facebook profil trgovine i pronađite komentare koje su ostavili drugi kupci. Trebate imati na umu da je uvijek moguća greška, ali je bitno da je ona ispravljena. Dakle, ukoliko i postoji koji negativan komentar, ne trebate isključiti mogućnost kupovine na toj web trgovini, naravno ako vidite da web trgovina odgovara kupcima kao i da se trudi riješiti probleme.

5. Provjerite općenito online reputaciju web trgovine

Kada se prvi put susrećete sa nekom web trgovinom, općenito je jako dobro da je pro-googlate. Provjerite da li postoje iskustva drugih kupaca i na koje su probleme oni nailazili kao i da li se web trgovac trudi oko svojih klijenata.

6. Prije kupnje, provjerite uvjete povrata robe, zaštitu podataka kao i politiku oko garancije proizvoda

Prije same kupnje, odlično je da na web trgovini pronađete stranice koje definiraju uvjete kupovine. Pročitajte kako se web trgovina odnosi prema zaštiti podataka korisnika, garanciji proizvoda kao i uvjetima povrata. Svaka ozbiljna web trgovina jasno ističe ovakve informacije na svojoj web trgovini.

7. Provjerite iz koje zemlje se pošiljka šalje

S obzirom da je Hrvatska u Europskoj uniji, trenutno postoji velik broj web trgovina koje robu dostavljaju iz neke od njenih članica, a ne iz Hrvatske. Ovo samo po sebi nije ništa loše ukoliko web trgovina koristi pouzdanu kurirsku službu. Ukoliko dostava robe nije iz Hrvatske, s posebnom pažnjom se raspitajte o sljedećoj točki oko dostavne službe!

8. Provjerite koju dostavnu službu web trgovina koristi

Izrazito važa stavka u online kupovini je kvaliteta dostavne služba. Gotovo nikada uslugu dostave ne vrši sama web trgovina, nego koristi određenu kurirsku službu, koja vam dostavlja kupljeni proizvod. Obavezno provjerite sa kojom dostavnom službom web trgovina dostavlja pakete kao i da li imate uslugu praćenja paketa, putem koje uvijek možete znati gdje vam se nalazi paket. Ovo je posebno bitno ukoliko se roba dostavlja iz neke druge zemlje EU, a ne iz Hrvatske.

9. Oprez na web trgovinama koje imaju puno skočnih prozora

Ukoliko prvi put dođete na web trgovinu i otvaranjem svake nove stranice vam stalno iskaču skočni prozori, obratite posebnu pažnju. Nije neuobičajeno da vam web trgovina pomoću skočnog prozora ponudi da se pretplatite na njihov newsletter ili prikaže informacije o čuvanju podataka / cookies, ali ako vas tijekom pretraživanja web trgovine bez prestanka zasipaju raznim informacijama i "ponudama" na njima, velika je vjerovatnost da je kupovina rizična.

10. Web trgovine koje primaju kartice su općenito sigurnije

Kako bi web trgovina na sebi imala mogućnost plaćanja karticama, onda je sigurno već od strane banke morala proći detaljnu provjeru i vjerojatno je sigurna i pouzdana. Ipak, imajte u rezervi ovu informaciju jer uvijek postoji mogućnost da je web trgovina nakon te verifikacije mogla biti zaražena ili "hakirana". Svakako, sama mogućnost kartičnog plaćanja (bez obzira plaćate li karticama ili ne) je dobar znak da je web trgovina sigurna i pouzdana.

11. Obratite pozornost na URL (adresu) web trgovine

Online prevaranti se pri mrežnoj krađi podataka često služe trikovima identičnog kopiranja web trgovina (obično jako poznatih) i onda putem emaila vam šalju poveznice (linkove) kako bi vi došli na njih. Tu vam često nude izuzetno povoljno proizvode kako bi došli do vaših podataka. Ovaj problem je jako lako riješiti samo gledanjem adrese u pregledniku. Ako recimo stalno kupujete na web trgovini koja ima adresu mojatrgovina.com, a preko emaila ste dobili odličnu ponudu na koju kad kliknete odete na adresu tipa moja-trgovina.com, jasno vam je da se ne nalazite na vašoj omiljenoj web trgovini i da nikako ne trebate ostavljati svoje podatke!

12. Budite jako oprezni kada kupujete preko društvenih mreža!

Svi mi volimo zaviriti u Facebook stranice koje prodaju odjeću, obuću, mobitele, gadgete i slično. No tu treba biti posebno oprezan i obavezno provjeriti stoji li iza navedene stranice ili profila pravni subjekt ili ne. Prijevare se događaju zbog lakovjernosti, zato svakako pogledajte eventualne komentare drugih kupaca, ocjene korisnika i pošaljite upit o dostavi, cijeni i načinu plaćanja. Slobodno izrazite svoje nepovjerenje takvoj vrsti prodaje u komunikaciji s trgovcem. 

13. Budite oprezni kada vam se nudi nevjerojatno niska cijena

Popusti! Popusti! Popusti! Ono što nam u svim trgovinama, bilo web trgovinama ili tradicionalnim trgovinama, uvijek prvo upada u oči. Često smo i sami neoprezni kad nas zavede natpis "50% sniženje", potrošimo više od planiranog. Sniženja su generalno odličan način uštede novca, no uvijek imajte na umu i pročitajte sitna slova. Ako npr. vidite super povoljnu ponudu za putovanje ili skijanje, svakako pročitajte što sve ponuda uključuje i koji su dodatni troškovi (zrakoplovne takse, razni dodaci za prtljagu, prijevoz od zračne luke do hotela i slično).

14. Nikada ne plaćajte slanjem novca preko western uniona ili pošte!

Plaćanjem western unionom ili slanjem novca preko pošta je identično kao kada nepoznatoj osobi na ulici date unaprijed novac i ona vam kaže; "sačekajte me tu, vraćam se brzo sa robom". Dakle jasno vam je, nikada to nemojte raditi osim kada osobu od koje tako kupujete poznajete! Ovakav način plaćanja je čest kada kupujemo preko oglasnika. Najsigurnije je da ukoliko je moguće se nađete s osobom od koje kupujete kako bi osobno preuzeli robu.

15. Uslikajte ekran čim uradite narudžbu!

Ponekad se desi da vam zbog nekog tehničkog problema ne stigne email od web trgovine sa potvrdom o kupnji. To ne mora biti da je problem kod web trgovca, dovoljno je da vaš anti-spam u emailu "podivlja" i iz njemu samo znanog razloga blokira vam primanje takvog emaila. Radi toga je jako korisno čim obavite kupnju na web trgovini, uslikate zaslon vašeg ekrana (screenshot) sa podacima vaše narudžbe. Time se osiguravate da čak i ako ne dobijete email potvrde narudžbe, imate sve podatke sa brojem narudžbe kao i uspješnosti transakcije.

16. Provjerite da li web trgovina ima oznaku povjerenja SigurnaTrgovina™

Ukoliko vam se pak jednostavno ne da sva gore pomenuta provjera, najjednostavnije je da na web trgovini provjerite da li je certificirana bedžom (oznakom povjerenja) SigurnaTrgovina™. Time ste sigurni 100% da je web trgovac siguran i pouzdan, vama ostaje da sigurno i pouzdano kod njega obavite kupnju! :)